Laktozės netoleravimas

Kodėl būdami vaikai gėrėme pieną, valgėme varškę ir niekuo nesiskundėme? Kodėl netolerancija laktozei išryškėja suaugus? Kaip atskirti alergiją nuo netolerancijos? Ir ką daryti, jei ši problema – kasdienybės dalis? Apie visa tai ir dar daugiau pasakoja sveikos mitybos konsultantė, projekto „Tūpk Stok“ įkūrėja, „Insanity“ instruktorė Olga Pocienė.

Kas toji laktozė ir kur ji randama?

Laktozė – tai disaharidas, piene esantis angliavandenis (cukrus). Jo gausu piene ir kituose pieno produktuose.

Anksčiau apie laktozės netoleravimą kalbama buvo gana retai arba išvis nekalbama, o dabar ši tema itin dažna, kas atsitiko – evoliucija, organizmo, maisto pokyčiai?

Manau, kad tam įtakos turėjo domėjimasis sveikata, žmonės pradėjo daugiau šviestis. Atsirado tokia sveikos gyvensenos banga, kuri prasidėjo nuo vegetarizmo, veganizmo, žmonės pradėjo daugiau domėtis tam tikrų maisto produktų poveikiu sveikatai. Atsirado įvairūs maisto netoleravimo testai, kurie dažniausiai ir parodo, kad netoleruojame gliuteno, raudonos mėsos ar pieno produktų.

Tie, kas yra alergiški pienui, tikriausiai tai jau žino seniai. Juos kamuoja gana rimtos ir sunkios alerginės reakcijos, kurios neleidžia kokybiškai gyventi, todėl jie priversti kreiptis į gydytojus, tada jiems nustatoma vienokia ar kitokia diagnozė. Tie, kas netoleruoja laktozės, tokių žymių simptomų nepatiria. Be to, anksčiau suviduriuoti ar jausti pilvo pūtimą, galvos skausmą, manau būdavo laikoma labiau natūraliu dalyku, tai buvo traktuojama kaip norma. Jei bėda, išgėrei angliukų ir viskas, dėl to galvos daugiau nebesuki.

Kodėl vaikystėje visi gėrėm pieną ir valgėm varškę, tačiau jokių problemų nematėm? Paslaptis paprasta – kol esame vaikai, organizmas užtektinai gamina laktozę skaidančio fermento laktazės. Bėgant metams, šio fermento mažėja, būtent dėl to dažniausiai laktozės pradedame netoleruoti suaugę. Ir, žinoma, žmonės išgirdę sėkmės istorijas, kaip kiti pagerina gyvenimo kokybę atsisakę tam tikrų maisto produktų ir patys pradeda domėtis, nori gyventi sveikai, be įvairių negalavimų. Manau, tai ir yra priežastys, dėl kurių šiandien turime daug informacijos šia tema ir tiek daug žmonių save priskiriančių arba gydytojų priskirtų prie asmenų, netoleruojančių tam tikrų produktų.

Visą tekstą skaitykite: https://minfo.lt/sveikatingumas/straipsnis/laktozes-netoleravimas-kas-tai-kaip-atpazinti-kodel-atsiranda-kaip-elgtis

 

Paulina Botyriute Parašė:  

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *